ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ Γ' ΗΤΑΝ ΤΟ "ΑΓΙΟ" ΟΡΟΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

- Φερμάνι του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄ για τους πρόσθετους φόρους στις Μονές!!Όπως βλέπετε παρακάτω φίλοι μου ο Σουλτάνος είχε απαλλάξει το "άγιο"όρος από φόρους!!!!Οι καλόγεροι είχαν άριστη συνεργασία με τους Οθωμανούς κατακτητές της Πατρίδας μας!!02.jpg

Φερμάνι του σουλτάνου Μουσταφά Γ΄

7-16 Ιουνίου 1759

Αποστέλλεται στον διοικητή (mutasarrif)

και τον καδή της Θεσσαλονίκης.

Φυλάσσεται στο Πρωτάτο

Χαρτί, 72 x 47 3κ.Επειδή το Άγιον Όρος είναι άγονο και δεν έχει παραγωγή δική του, τα προϊόντα που παράγονται στα μετόχια των μονών που βρίσκονται στις περιοχές της Χαλκιδικής, έπειτα από την πληρωμή του φόρου της δεκάτης, οι μονές, σύμφωνα με τις διαταγές και την παράδοση, τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την συντήρησή τους μεταφέροντάς τα με πλοία στο Άγιον Όρος, χωρίς να πληρώνουν άλλους φόρους ή δασμούς. Από τον προηγούμενο όμως χρόνο πολλοί αξιωματούχοι ζητούν να εισπράξουν διάφορους φόρους, αντίθετα με τις διαταγές που έχουν στα χέρια τους οι μοναχοί. Με αίτησή του ο αρχικηπουρός (bostanci-basi) του Παλατιού, για το Σώμα του οποίου προορίζονται τα έσοδα του Αγίου Όρους, ζήτησε να εφαρμόζονται οι διαταγές που έχουν εκδοθεί ως τώρα για το θέμα αυτό. Ο σουλτάνος διατάσσει να απαγορευτεί η είσπραξη οποιουδήποτε άλλου φόρου ή δασμού κατά τη μεταφορά των προϊόντων από τα μετόχια στις μονές, όπως γινόταν και κατά το παρελθόν.

Τα στοιχεία και η φωτογραφία είναι από τον τόμο ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ο οποίος εκδόθηκε το 1997 από την Ιερά Κοινότητα και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997.

101.jpg00.jpg

Το φιρμάνι του Μαχμούτ Β΄ (Φωτογραφία G. Millet191Εν έτει 1820 (1224 τη 15η Σελήνης Ρετζέπ-ι-ουλ-αχήρ) επί Σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄ (1808-1839) εξεδόθη φιρμάνιον αφορών την ανέκαθεν ασυδοσίαν των Μοναχών του αγίου Όρους, ιδία δε απαγορεύον την επέμβασιν των υπαλλήλων της Κυβερνήσεως επί τε των πραγμάτων και κτημάτων των τελευτώντων Μοναχών είτε εν Μοναστηρίοις, είτε εν αποδιμίαις. Διότι τόσον τα χρήματα, τα οποία μεταχειρίζονται οι Μοναχοί, όσον και τα κτήματα και πράγματα αυτών είνε περιουσία Βακουφική, αφιερωθείσα εις τας Μονάς.

Γερ. Σμυρνάκη ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, σελ. 172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου