ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Ιστορικό γεγονός: Ρωσία και Ευρώπη, συμφώνησαν σε διαστημικό "γάμο"!

ImageΜία κοσμοϊστορική εξέλιξη σημειώθηκε πριν λίγες ώρες με την ανακοίνωση της ενοποίησης-πρακτικά-σημαντικών δραστηριοτήτων των διαστημικών προγραμμάτων Ευρώπης και Ρωσίας! «Μέχρι τα τέλη του 2011, o ESA δεν θα μοιάζει με αυτό που είναι σήμερα. Είναι μια επανάσταση για την Ευρώπη» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) Ζαν-Ζακ Ντορντέν. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής οι ρωσικοί πυραυλικοί φορείς και ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος Vega θα αναχωρούν φέτος και από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Aφού η Ρωσία συμφώνησε με την Ευρώπη για κοινές διαστημικές πτήσεις, όλα τα άλλα είναι πολύ ευκολότερα, όπως η βιομηχανική συνεργασία στο τομέα της Άμυνας. Έτσι ή αλλιώς η ρωσική τεχνολογία πυραυλικών φορέων είναι η ίδια για διηπειρωτικά βλήματα και διαστημικούς φορείς, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικό "¨ταμπού" σπάει η Ρωσία για να κάνει τέτοιο άνοιγμα.
Οι περισσότερες εμπορικές εκτοξεύσεις πραγματοποιούνται σήμερα με τον πύραυλο «βαρέων βαρών» Ariane 5, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και 9,5 τόνων.

Για φορτία μεσαίου βάρους, έως τριών τόνων, ο ESA θα αξιοποιεί από φέτος ρωσικούς φορείς, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί από την δεκαετία του 1960 και εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα ως οι πλέον αξιόπιστες πλατφόρμες τοποθέτησης φορτίων σε τροχιά ή μεταφοράς Ρώσων κοσμοναυτών.

Για ελαφρά φορτία έως 1,5 τόνου, η Ευρώπη θα βασιστεί στον πύραυλο Vega, ο οποίος αναπτύχθηκε με ευρωπαϊκή τεχνογνωσία.

Ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν επισήμανε πάντως στο AFP ότι τόσο τα ρωσικά Soyuz όσο και ο Vega πρέπει να περάσουν από τυπική διαδικασία πιστοποίησης.

Επιπλέον, η χρήση τριών διαφορετικών πυραυλοφορέων αποτελεί πρόκληση για τον οργανισμό, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Το σημαντικό όμως είναι ότι η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικούς πυραύλους προσφέρει μεγάλη ευελιξία, τόσο για τα επιστημονικά φορτία του ESA όσο και για τις επιχειρήσεις της Arianespace -της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει τους πυραύλους Ariane, συνεργάζεται με τον ESA και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία εκτόξευσης εμπορικών δορυφόρων.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός στο πρόγραμμα του οργανισμού για το 2011 είναι η εκτόξευση του «Γιοχάνες Κέπλερ», ενός ρομποτικού φορτηγού που θα πραγματοποιήσει αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Φεβρουαρίου.

Ακόμα, η εκτόξευση των πρώτων δύο λειτουργικών δορυφόρων του Galileo, του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης που θα ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS.

Ο προϋπολογισμός του ESA για φέτος ανέρχεται στα 3,99 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 75% προέρχεται από τις χώρες-μέλη του οργανισμού και το 20% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία ο ESA έχει συμφωνία συνεργασίας.

Φέτος, τέλος, η Ρουμανία θα γίνει το 19ο μέλος του οργανισμού, ενώ το Ισραήλ πρόκειται να συνάψει κι αυτό συμφωνία συνεργασίας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου