ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο τύμβος του Μαραθώνα δεν ήταν το αυθεντικό μνημείο των Μαραθωνομάχων???


Λεπτομέρεια από την πρώτη - στην αρχική διάταξη αλλά και στην εύρεση - στήλη των Μαραθωνομάχων.

Επιστροφή από τη λήθη για έναν ακόμη Μαραθωνομάχο

Συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα αποτελέσματά της αλλά και να δημιουργεί νέα ερωτήματα ηέρευναμε αντικείμενο το αυθεντικό μνημείο τωνΜαραθωνομάχων, εξελίξεις της οποίας θα δημοσιευτούν από τον δραΓ. Σπυρόπουλοστον ειδικό τόμο των πρακτικών του συνεδρίου « Η σημασία της μάχης του Μαραθώνα για τον πολιτισμό»,που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-10 Οκτωβρίου 2010 ) στην Καλαμάτα.

Η αποκάλυψη στην έπαυλη τουΗρώδη του ΑττικούστηνΕύα Κυνουρίαςμιας στήλης με επίγραμμα και ονόματα ανδρών αλλά και σπαραγμάτων από άλλες αντίστοιχου τύπου στήλες άλλαξε τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την ιστορία της μάχης του Μαραθώνα, την πρακτική τιμής στους νεκρούς που ακολουθήθηκε αμέσως μετά αλλά και τον τρόπο που χειρίστηκαν οι μεταγενέστεροι, και ειδικά ο Μαραθώνιος στην καταγωγή Ηρώδης, τη φήμη των εξαίρετων νεκρών. Γνωρίζουμε λοιπόν πλέον ότιο τύμβος του Μαραθώνα δεν ήταν το αυθεντικό μνημείο των Μαραθωνομάχωναλλά αντικατέστησε άλλο, που αποτελούνταν από σειρά στηλών με τα ονόματα των πεσόντων κατά φυλές. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο τύμβος ήταν δημιούργημα του Ηρώδη, ο οποίος, ωςπνευματικός πρόγονος των αρχαιολόγων του 19ουαι. και άμεσα επηρεασμένος από τον φίλο του Αδριανό,μετέφερε το παλαιότερο μνημείο στην έπαυλή του.Γνωρίζουμε, τέλος, τη μορφή της κάθε στήλης, με αφορμή την πρώτη – και πληρέστερα σωζόμενη-, η οποία περιλαμβάνει τον τίτλο με το όνομα της Ερεχθηίδος φυλής σε αραιή διάταξη, το επίγραμμα για τους νεκρούς καθώς και22 ονόματανεκρών.

Η συνέχεια της έρευνας όμως από τον δρα Σπυρόπουλο φέρνει στο φώς και άλλα στοιχεία, ενδείξεις αυθεντικότητας αλλά και νέες πληροφορίες. Έτσι, η στήλη των Μαραθωνομάχων της Ερεχθηίδος φαίνεται ότι περιλαμβάνει καιένα παραπάνω όνομα νεκρού. Πρόκειται για το «Αντιφόν» το οποίο διακρίνεται μεταξύ των «Δρακοντίδες» και «Αφσεφής». Στο στοιχείο αυτό οδήγησε ο προσδιορισμός του τρόπου σμίλευσης της επιγραφής: η απόσταση μεταξύ των γραμμάτων προσδιορίστηκε σε 36 εκ. έτσι ώστε αυτά να στοιχίζονται ανά δεύτερο στίχο.

Το ότι η στήλη είναι ηαυθεντική( του 5ου αι. π.Χ.) στηρίζεται και από τηδιττογραφία του Σ, που αποτελεί τυπικό παλαιογραφικό χαρακτηριστικό της περιόδου. Επίσης, έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν παράλληλα του αυθεντικού μνημείου, όπως αυτό έχει σήμερα αποκατασταθεί. ΟΠαυσανίας,που είδε το αυθεντικό μνημείο, δε μίλησε για τύμβο ( γης χώμα) αλλά γιατάφοόπου είχαν τοποθετηθεί οι στήλες, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξηενιαίου βάθρουόπου θα εδράζονταν. Τέτοια μορφή έχουν γνωστά σήμερα μνημεία του 5ου αι. π.Χ. όπως το Δημόσιο Σήμα (Πολυάνδρειο) και άλλα, νεότερα όμως, μνημεία των Μηδικών Πολέμων, της Αγοράς και της Κορώνειαςή της Σικελικής εκστρατείας όπου το επίγραμμα ήτανχαραγμένο στην όψη μιας επιμήκους βάσης πάνω στην οποία ήταν στημένες οι μεμονωμένες στήλες των φυλών.

Σε ότι αφορά λοιπόν την-
αποκατάσταση του μνημείου των Μαραθωνομάχων- σημ. δική μας: το οποίο βρίσκεται στη θέση Παναγία Μεσοσπορίτισσα (;)-σίγουρα μπορούμε να δεχτούμε μια δρομική παράθεση 9 ή 10 στηλών κατά φυλές επάνω σε ενιαίο βάθρο, με συνεχόμενη ονομαστική καταγραφή των πεσόντων. Πρώτη θα παρουσιαζόταν ηστήλη με το επίγραμμα και τα ονόματα των νεκρών της Ερεχθηίδος φυλής.Υποθέτουμε ότι η αποθήκη όπου ανήκει ο τοίχος και εντοιχίστηκε η στήλη χτίστηκε στις
αρχές του 5ου αι. μ.Χ.και μετά από πολλές επιδρομές. Από πού όμως μεταφέρθηκε; Σύμφωνα με τον δρα Σπυρόπουλο, η θέση τηςδεν δικαιολογεί μεταφορά του δόμου από μακριά, οπότε θα πρέπει να είχε εκτεθεί σε άμεση γειτνίαση με το σημείο εύρεσης. Η συνέχεια της έρευνας θα δείξει.

Περιοδικό Αρχαιολογία, Σύνταξη, 30/11/10

Ζ.Ξ.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 Π.Χ.
ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ.
«Δεν θα έκανα την ανάρτηση αυτή, αν δεν φρόντιζα υπερβολικά για όλη την Ελλάδα εν γένει, γιατί και εγώ αισθάνομαιΈλληνας από παλαιά και δε βαστά η ψυχή μου να βλέπω την Ελλάδα νοθευμένη καικαταχρεωμένη (υποδουλωμένη)αντί ελευθέρας»

Σχετικό θέμα:ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ,ΠΕΙΡΑΜΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΠΥΛΕΣ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου