ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ" ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ!

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

SOS για τα ηλιακά εγκαύματα

Το παρακάνατε στον ήλιο και τώρα το δέρμα σας τραβάει, ενώ έχετε την εμφάνιση... αστακού; Παρά τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος που διατρέχουμε όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, η εμμονή μας με το μαύρισμα μας κάνει να παθαίνουμε πολλές φορές εγκαύματα.

Αυτά είναι αποτέλεσμα της ακτινοβολίας UVB, η οποία σε πρώτο χρόνο προκαλεί στο δέρμα την απελευθέρωση χημικών ουσιών που οδηγούν σε κοκκινίλες και φλεγμονή, ενώ μακροπρόθεσμα καταστρέφει το DNA του δέρματος. Το έγκαυμα, ωστόσο, σπάνια εκδηλώνεται αμέσως.

Αν δείτε κοκκινίλα στο δέρμα σας την ώρα της έκθεσης, αυτό έχει μάλλον προκληθεί από τη μεγάλη ζέστη και όχι από τον ήλιο.

Είναι ωστόσο μια ένδειξη ότι το δέρμα σας είναι κοντά στο να πάθει έγκαυμα, το οποίο ωστόσο εμφανίζεται οκτώ ώρες μετά την έκθεση.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί μεσολαβεί αυτό το διάστημα, αλλά η επικρατούσα θεωρία είναι ότι τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα γονίδια για να παράγουν τις χημικές ουσίες που το δημιουργούν μετά το ερέθισμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ενας τρόπος να αποφευχθεί το έγκαυμα, ακόμα και μετά από μεγάλη έκθεση, είναι να πάρετε μια ασπιρίνη ή ibuprofen, καθώς τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν την έκκριση των ουσιών που το δημιουργούν. Αν παρ’ όλα αυτά πάθετε έγκαυμα, θα πρέπει να δώσετε όλο το βάρος στην ενυδάτωση του δέρματος με κρέμες που δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό. Επίσης, το μπάνιο σε δροσερό νερό καταπραΰνει κάπως τη δυσάρεστη αίσθηση του εγκαύματος, που είναι πιο έντονη γύρω στις δώδεκα ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται ακόμα και ένα 24ωρο μετά. Οταν δε συμβαίνει αυτό, τα αναλγητικά δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που το έγκαυμα έχει και φουσκάλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξίδι ανακατεμένο με κρύο νερό για να αφυδατωθούν αυτές χωρίς να μολυνθούν. Τέλος, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί το ξεφλούδισμα μετά από έγκαυμα. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το νέο δέρμα που αποκαλύπτεται, το οποίο επειδή είναι πολύ μαλακό, πρέπει να προστατεύεται συστηματικά από τον ήλιο.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου